logo

Friday, 02 December 2022 14:17

УКРАЇНА У НАСТУПНІ СТО РОКІВ. ПРОГНОЗ 2050-2100

Олександр Александрович, Цензор.нет, листопад-грудень 2022
 
ПРОГНОЗ 2050-2070

Людство повертатиметься в землянки, щоб врятуватися від спеки. Постануть так само вертикальні міста, але вколупані вглиб під землю. Замість хмарочосів -- кротошкряби, замість пентхаузів -- бункери. Будівництво таких багатоповерхових підземних казематів стане прибутковим бізнесом. Причому головними девелоперами стануть европейські, американо-канадські й китайсько-якутські компанії, які запропонують екваторіальним і близькосхідним мешканцям альтернативу міграції до полюсів, тобто до батьківщини цих девелоперів. Єдине - їжу все-таки доведеться вирощувати частково на поверхні Землі, тому вона буде дуже дорогою і по талонах. Полуниця з тюбика, синтетичні вітаміни і харчові добавки без обмежень. 

Арабські шейхи, африканські й індонезійські царьки і бразильські мачо, які не встигнуть вчасно втекти зі своїх гарячих пісків і загиблих джунґлів, перемістяться майже до легендарного перевізника човном Харона. Під землею ближче до води. Це бонус. Але каналізація буде так собі. Це мінус. Середня тривалість життя у цих депресивних підземеллях скоротиться максимум до 40-50 років. Частково подібна схема буде застосована на Півдні Европи, в Індокитаї, Австралії, Мексиці, США.

Данії доведеться віддати Гренландію Американо-Канадському Союзу. Там розпочнуться перші спроби вирощувати їжу. 

 

Загалом населення планети в цей період почне різко скорочуватися: і вимирати, і не народжуватися. Особливо сильно постраждають Індія, Індонезія, екваторіальна Африка, Близький Схід, Бразилія, Мексика.

 

В Україні ж навпаки спостерігатиметься сталий притік знедолених мігрантів. Народи світу навперебій вивчатимуть Українську мову й історію, щоб стати щасливими здобувачами нашої "зеленої карти" чи паспорта. Після зниження кількости населення України до 30 мільйонів станом на 2040 рік, відтоді і до 2070 року, в т.ч. внаслідок освоєння нових територій, число наших громадян зросте приблизно до 60-70 мільйонів.

 

У цей проміжок часу буде зафіксовано важливу віху в очищенні Української землі – вперше за довгий час річкові, ґрунтові й підземні води стануть переважно придатними для пиття з мінімальною фільтрацією, і буде введено заборону на виробництво і продаж бутильованої води.

 

ПРОГНОЗ 2070-2100

Лише в цей період відбудеться стабілізація викидів парникових газів в атмосферу. До кінця 21 століття середня температура по планеті зросте приблизно на 3-3,5°С порівняно з доіндустріяльною добою, в Европі – до 5°С. Ґольфстрім майже зупиниться, що спричинить морозні зими і спекотні літа при значному скороченні опадів. Тобто буде дуже зимно або дуже жарко, але бракуватиме життєдайної вологи. Сніг і лід в горах повністю зникнуть. У цей період відбуватиметься розселення рештків населення Південної Европи, хто куди зможе. Це викличе серйозні конфлікти на континенті.

 

Можна очікувати поступової дезинтиграції і так аморфних НАТО та ЕС. Як не парадоксально, але саме Україна разом з иншими країнами ЦСЄ і Британією будуть флагманами НАТО, при підтримці канадсько-американського альянсу, намагаючись втримати його воєнну міць. Справа в тім, що десь на цей відтинок часу припаде останній шалений штурм Европи мігрантами. На жаль, Україні доведеться завзято відбивати їхні потужні хвилі, головним чином переспрямовуючи міграційні потоки на Північ і Схід, заохочуючи втікачів обживати ще прохолодніші регіони.

 

В обидвох Америках населення тулитиметься ближче до полюсів. Гренландія постане "житницею" світу. Верхня крайка Антарктиди теж вперше стане придатною для ведення сільського господарства.

 

Все населення планети до 2100 року налічуватиме максимум 3 мільярди людей, з яких приблизно по мільярду в Північній Азії і Північній Америці, і по пів мільярда в Европі та розкидані по закутках на крайньому Півдні Земної кулі. Нижня половина Африки штурмуватиме Південну Америку й Антарктиду. Вільний від льоду Арктичний океян стане новим Середземномор’ям.

 

Десь у цей період спостерігатиметься і спалах нових інфекційних хвороб по всій планеті через інвазивні популяції. Поруч з високими температурами, це викосить значну частину людства. Українці як нація виживуть завдяки тому, що на той час вже принаймні два покоління харчуватиметься виключно органічною їжею, яка забезпечить нам міцний індивідуальний і колективний імунітет.

 

Найважче спрогнозувати розвиток технологій. Вони залежать від достатности джерел енергії і від стійкости інфраструктури. Ймовірно, всесвітня мережа в цілому збережеться, але тільки у вищеперелічених осередках життя і з частими перебоями через екстремальні погодні явища. Можна запустити хоч мільйон супутників на орбіту, але їхня робота все-таки вимагає хай мінімальної інфраструктури на Землі. Тому все залежатиме від примх природи. Крім того, вже сьогодні маємо реальні приклади руйнування електромереж, різних агрегатів і апаратів, які працюють від струму, через високі температури протягом тривалого часу. Машинерія просто не витримує температурного навантаження.

 

Тобто електрифікація всіх механізмів і процесів, з одного боку, очищує планету, а з іншого – в разі виходу з ладу джерел або мереж електропостачання накриється все. Це ще раз опосередковано доводить хибність покладання людства переважно на технології та инші механістичні рішення для забезпечення своїх життєвих потреб. Менше з тим, оскільки джерела енергії – хай і сильно скорочені – людство матиме, значить функціонуватимуть і технології. Тобто ми не скотимося в печерний вік. Просто набагато менша кількість людей зможе користуватися цими послугами.

 

ПРОГНОЗ 2100-21ХХ

 

На початку ХХІІ століття в житті людства станеться епохальна подія. Воно нарешті завершить успішні експерименти по ядерному синтезу і почне масово споруджувати нові АЕС на цій відносно чистій технології. Завдяки цьому вперше за кількасот років розпочнеться тренд на зниження середньої температури на планеті. Однак мине ще дуже багато десятиліть, перш ніж земляни адаптуються до нових кліматичних умов, і дуже багато століть, перш ніж Земля приблизно повернеться до того природного стану і вигляду, якою ми її бачимо тепер. А точно такою ж вже й не побачимо, бо до тих пір зникнуть назавжди дуже багато видів флори і фавни.

 

Для прискорення регенерації планети усі космічні потужності землян, які вже теж працюватимуть або на водні, або на ядерному синтезі, будуть спрямовані на вивезення мільярдів тонн сміття з Землі на Місяць. Так само космічні апарати "полюватимуть" за неорганічними ресурсами у відкритому Всесвіті.

 

У 2119 році українці відсвяткують 200-річчя своєї Незалежности загартовані і щасливі. Загартовані, бо дуже вже багато випробувань випало на нашу долю за ці два століття. Щасливі й горді за себе, тому що все-таки перемогли й вистояли. Щасливі за людство, бо і воно, так виглядає, наразі виживе.

 

Але чи засвоїть homo sapiens уроки минулого? Тимчасовий кліматичний й енергетичний порятунок людини може запустити новий цикл її самозакоханості, возвеличення, марнотратства і морального занепаду.

 

Але це вже буде інша історія, іншого автора і для інших українців.

 

***

ЗМІСТ

 

Передмова

 

Вступ

 

Частина І - Світ

 

Екзистенційні виклики людству

Зміни клімату

Надужиток і Нестача

Наука і Псевдонаука

Енергія, Матерія і Ентропія

Економіка і Гроші

Технології

Сільське господарство

Харчування

Здоров’я

Політичний устрій

Право

Релігія

Засоби Масової Інформації

Геополітика

 

Частина ІІ – Україна

 

Історія

Мова

Війна

Сучасність і Майбутнє – Інтегрована Картина

 

Частина ІІІ - Прогнози

 

2022-2030

2030-2050

2050-2100

 

Схоже в даній категорії: « PREVIOUS Статті NEXT »

100 LATEST ARTICLES

AUTHORS & RESOURCES

Archive of articles