logo

Saturday, 08 July 2017 09:52

ОЛЕГ ПОНОМАР: СУБОТА, 08.07.17

Олег Пономар, Facebook, 08.07.2017 

 

Доброго дня, друзі. Субота. Вся наша увага — до саміту G20 у Гамбурґу. 

 

Але насамперед новина про довгоочікуване призначення спеціального представника США для перемовин стосовно України (до січня цим займалась Вікторія Нуланд, але її посада була іншою — вона була лише помічником держсекретаря у справах Европи та Евразії). 

 

Що ми знаємо про Курта Волкера — виконавчого директора Інституту Маккейна в Арізоні? Починав кар'єру в ЦРУ, потім працював у Держдепартаменті, рік працював послом США до НАТО. Яструб із яструбів. Дуже підтримує вступ України до НАТО. Твердо виступає за надання Україні летальної зброї. Кращої кандидатури годі вигадати. 

 

Тепер про зустріч Трампа з Путіном у Гамбурґу. Спочатку вони зустрілись на 15 хвилин, вийшли до преси, кинули пару слів і згодом почалась їх головна розмова, вже за участі Тіллерсона й Лаврова (і двох перекладачів). Що про неї відомо, сухі факти: 

 

• розмова тривала 140 хвилин замість запланованих 40, Меланія Трамп хвилині на 80-й навіть зайшла до кімнати перемовин, аби нагадати чоловікові про його інші зустрічі, але це не допомогло 


• мова йшла про чотири головні теми — Сирія, КНДР, Україна, кібербезпека (московське втручання в американські вибори) 


• Сирія: домовились про припинення вогню на південному заході Сирії з опівдня неділі, до угоди приєднуються Йорданія та Ізраїль 


• КНДР: Московія погодилась допомагати США та Китаю владнати питання 


• Україна: Мінський та Нормандський формати залишаються в силі, відновлюється формат Волкер–Сурков, пожливий візит Волкера до Москви 


• Кібербезпека: Трамп вислухав і прийняв пояснення Путіна, що Московія не вплинула на вибори у США. 

 

Холодний душ? Чи хтось чекав якогось тектонічного зрушення під час їхньої зустрічі? Чарівної таблетки, після якої Путін завтра забереться з України? Це що, перші перемовини лідера США з Путіном? Обама разів десять з ним зустрічався, і що, які результати? Я писав напередодні: прориву не буде, сенсацій не буде. Все, як завжди. 

 

Дуже добре, що залишаються Мінський і Нормандський формати, а також відновлюється формат Волкер–Сурков. 

 

Лавров був дуже злим, нервовим і розгубленим після зустрічі. Журналістам відповідав вкрай роздратовано і швидко пішов з прес-конференції. 

 

Я багато разів писав про тактику Заходу стосовно Московії: не довбнею, то палицею. Час працює на Україну. Ми будуємо та зміцнюємо Армію. США, Канада, Велика Британія, Польща готують зброю для України (і Путін про це знає). Військова допомога лише від США на 2018 рік сягне $500 млн (включно з летальною зброєю). Конґрес готує нові санкції проти Московії (Путін і про це знає — хай думає). Що змінилось? Все йде як заплановано. 

 

Вчора в Гамбурґу про Україну говорили ще двоє наших головних адвокатів — Трюдо та Макрон. Повна підтримка України і політика змусити піти Московію з України — незмінні. Сьогодні те саме скаже Макрон Путінові під час їхньої особистої зустрічі. 

 

Давні читачі пам'ятають історію 2014 року, коли через два тижні після моєї статті "Карти...", Обама сказав, що в Путіна на руках дуже погані ... карти. Ну ось вчора знову співпадіння :) — у четвер я порівняв промову Трампа у Варшаві з промовою Рейґана у Берліні 1987 року, а вчора американський дипломат Роберт Чарлз повторив це слово в слово. Люблю таке :) І ви теж таке любите :) 

 

Чудової всім суботи!

 

image

Схоже в даній категорії: « PREVIOUS Статті NEXT »

100 LATEST ARTICLES

AUTHORS & RESOURCES

Archive of articles