logo

Tuesday, 25 October 2016 08:53

ПРОГНОЗ ДО 2099 РОКУ ВІД ТЕХНІЧНОГО ДИРЕКТОРА GOOGLE РЕЯ КУРЦВЕЙЛА

Доктор Немо, Radio Lemberg, 25.10.2016  

 

Всесвітньовідомий техно-футуролог Рей Курцвейл, зараз він Технічний директор Google, виступив на початку 2016 року з черговою низкою передбачень.

 

Зараз він є одним із головних дослідників сучасних досягнень в царині штучного інтелекту. Курцвейл публікує свої прогнози з 1990-х років, багато з них стали академічними, пише Inventure. Коли ще п’ять років тому він частіше оперував тривалими періодами (2030-ті роки, 2040-ві роки), то в останнім часом в припущеннях науковця з’явилась хронологічна послідовність. Можливо, на точність вплинула його робота в найбільшій інтернет-компанії, де футуролог опинився на передовій багатьох іноваційних розробок.  

 

Курцвейл ніби запрошує до інтелектуальної гри cкласти пазл — картину майбутнього з його старих і нових передбачень. Якщо зібрати всі прогнози, зроблені за 20 років в книгах, блогах, ітерв’ю і лекціях, можна помітити, що майбутнє з 2019 по 2099 Рей розписав буквально по роках.

 

2019 – Дроти та кабелі для персональних і периферійних пристроїв будь-якої галузі відійдуть в минуле.

 

2020 – Персональні комп’ютери досягнуть розрахункової потужності, рівноцінної мозковій потужності людини.

 

2021 – Бездротовий доступ до інтернету покриє 85% поверхні Землі.

 

2022 – В США та Європі приймуть закони, які регулюватимуть відношення людей і роботів. Діяльність роботів, їх права, обов’язки та інші обмеження буде формалізовано.

 

2024 – Елементи комп’ютерного інтелекту стануть обов’язковими в автомобілях. Людям заборонять сідати за кермо авто, не устаткованого комп’ютерними помічниками.

 

2025 – Поява масового ринку гаджетів-імплантів.

 

2026 – Науковий прогрес дозволить впливати на розмірність часу, коли за одиницю часу зможемо продовжувати своє життя на більший час, ніж насправді (Doctor Nemo: будь-який нейротроп, особливо LSD, давно надає таку можливість, є навіть термін «психонавти» та його адепти, а в Лема є цілий опус про це)

 

2027 – Персональний робот, здатний на повністю автономні складні дії, стане таким же звичайним предметом, як холодильник чи кавоварка.

 

2028 – Сонячна енергія стане настільки дешевою, що задовільнить всю сумарну енергетичну потребу людства.

 

2029 – Комп’ютер зможе пройти тест Тюрінга, доводячи наявність в нього розуму, в нашому розумінні цього слова. Це буде досягнуто завдяки комп’ютерній симуляції мозку людини.

 

2030 – Розквіт нанотехнологій в промисловості, що приведе до значного здешевлення виробництва всіх продуктів.

 

2031 – 3D-принтери для друку людських органів будуть використовуватися в лікарнях будь-якого рівня.

 

2032 – Нанороботи почнуть використовуватися в медицині. Вони зможуть доставляти поживні речовини до клітин організму і видаляти відходи. Вони також зможуть детально сканувати мозок людини, що дозволить зрозуміти деталі його роботи.

 

2033 – Самокеровані автомобілі заповнять дороги.

 

2034 – Перше побачення людини зі штучним інтелектом. Фільм «Вона» в удосконаленому варіанті: віртуальну кохану можна устаткувати «тілом», проектуючи зображення на сітківку ока, — наприклад, з допомогою контактних лінз чи окулярів віртуальної реальності.

 

2035 – Космічна техніка стане достатньо розвинутою, щоби забезпечити постійний захист Землі від загрози зіткнень з астероїдами.

 

2036 – Використовуючи підхід до біології, як до програмування, людству вперше вдасться запрограмувати клітини для лікування хвороб, а використання 3D-принтерів дозволить вирощувати нові тканини та органи.

 

2037 – Гігантський прорив в розумінні таємниці людського мозку. Буде визначено сотні різноманітних субструктурних зон з спеціалізованими функціями. Деякі з алгоритмів, які кодують розвиток цих мозкових зон, буде розшифровано та включено до нейронних мереж комп’ютерів.

 

2038 – Поява роботизованих людей, продуктів трансгуманних технологій. Їх буде обладнано додатковим інтелектом (наприклад, орієнтованим на конкретну вузьку галузь знань, повністю охопити яку людський мозок не здатен) і різноманітними опціями-імплантами — від очей-камер до додаткових рук-протезів.

 

2039 – Наномашини будуть імплануватися просто в мозок і забезпечувати автономний вхід - вихід сигналів з клітин мозку. Це приведе до віртуальної реальності «повного занурення», яка не потребує жодного додаткового устаткування.

 

2040 – Пошукові системи стануть основою для гаджетів, які будуть вживлятися в організм людини. Пошук буде здійснюватися не лише за допомогою мови, але й самих думок, а результати пошукових запитів будуть виводитися на екран тих же лінз чи окулярів (Doctor Nemo: вже сьогодні є прототипи фізіологічного виведення зображень включно з 3D).

 

2041 – Пропускна здатність інтернету стане в 500 млн раз більшою, ніж сьогодні.

 

2042 – Перша потенційна реалізація безсмертя – завдяки армії нанороботів, яка буде доповнювати імунну систему та «вичищати» хвороби (Doctor Nemo: хоч справжнє безсмертя слід розуміти під способом збереженням особистості, можливо й в іншому тілі, от тут тема для фантастів на всі ці роки…).

 

2043 – Людське тіло зможе приймати будь-яку форму, завдяки великій кількості нанороботів. Внутрішні органи будуть заміняти кібернетичними пристроями значно ліпшої якості.

 

2044 – Небіологічний інтелект стане в мільярди разів розумнішим, ніж біологічний.

 

2045 – Настане технологічна сингулярність. Земля перетвориться в один гігантський комп’ютер.

 

2099 – Процес технологічної сингулярності розповсюдиться на весь Всесвіт.

 

Doctor Nemo: Передбачення майбутнього в усіх релігіях вважається посяганням на промисел Творця, і нібито люди мали таку опцію, включно з точним знанням свого життя та долі. Забрано це чи є можливість розвинути дар передбачення як нормальну здатність в Homo Sapientis — невідомо, тому прогнозування майбутнього завжди цікавитиме й вабитиме невідомими горизонтами та перспективами. Спробуємо дати огляд кількох гуру цієї справи, а разом з цим і їхніх прогнозів. Інша справа, що свіжий погляд на старі речі бажаний. Сам технопрогноз справа добра, базується на аналітиці та здоровому глузді, а от перебачити, як ці технології покращать чи погіршать екологію, довкілля, життя — доволі складно, як і все, що випробовується часом та практикою. За Лемом, спочатку треба придумати термін, а вже потім проходить його матеріалізація. От наприклад слово ІНТЕРНЕТ точно потребує нового змістовного терміну, оскільки втратило описову суть процесів (ну яке ж це міжмережеве з’єднання), по факту це вже ГЛОБАЛНЕТ. Так само і з сонячною енергією — поки що ми можемо лише накопичувати електричну енергію, індуковану сонячними променями, а от коли дійсно сонячна енергія буде в вигляді якоїсь субстанції типу холодної сонячної плазми, тоді й назва буде правильною...

Схоже в даній категорії: « PREVIOUS Статті NEXT »

100 LATEST ARTICLES

AUTHORS & RESOURCES

Archive of articles